Rahan ruhtinaat, Joris Luyendijk

Rahan_ruhtinaat

Antropologinen tutkimusmatka Lontoon finanssimaailman todellisuuteen.

Joris Luyendijk on hollantilainen toimittaja ja antropologi, joka lähti The Guardianin -lehden toimeksiannosta tutkimaan finanssimaailmaa sekä vuoden 2008 romahduksen syitä ja seurauksia.
Kirja koostuu Luyendijkin haastatteluista, joita hän kävi rahoitusalalla toimivien henkilöiden kanssa. Haastattelut on tehty nimettöminä, koska alalla vallitsee vaikenemisen laki.

Koska 2008 romahduksen jälkeen ei ole korjattu syitä (esim. käänteiset kannustimet) vaan oireita, niin seuraava romahdus on vain ajan kysymys.

“Kun pankit ovat listautuneet pörssiin ja niistä on tullut liian suuria kaatumaan, riskinottajat eivät enää ole riskin kantajia. Sen myötä risk & compliance -osaston rooli on muuttunut oleellisesti. Aiemmin se edusti osakkaita, joilla oli perusteltu syy pelätä katastrofaalisia tappioita. Siksi sillä oli valtaa. Nykyjärjestelmässä risk & compliance palvelee tyynnyttelemällä osakkeenomistajia, valvojia ja veronmaksajia – sillä nykyisin he kantavat todelliset riskit.”

“Aina joskus minusta tuntuu, että rahoitusmaailma reagoi kriisiin aivan kuin moottoripyöräilijä vähältä piti -tilanteeseen. Ensin veressä on huima adrenaliinipurkaus, kun onnettomuudelta vältyttiin, ja sitä seuraa valtava shokki, kun tajuaa miten olisi voinut käydä. Mutta matka jatkuu, ja sitä mukaa kun tapahtumapaikka pienenee taustapeilissä, alkaa uskotella itselleen, ettei mitään hätää oikeastaan ollutkaan. Muistot hämärtyvät, ja asioita alkaa jopa tallentua muistiin väärin – eihän se oikeastaan ollut edes lähellä…”

“Mutta tässä sitä ollaan: nyt kaikki on taas business as usual. Enää ei ajatella, että ’tämä oli viedä meidät tuhoon’. Nyt ajatellaan: ’Tästäkin selvittiin.’”

Suomentanut Mari Janatuinen
Sivuja 264