Voittoja ja valheita, Tyler Hamilton, Daniel Coyle

Voittoja_ja_valheita

“Armstrong oli avaintekijä “hienostuneimmassa, ammattimaisimmassa ja menestyksekkäimmässä dopingohjelmassa, jonka urheilumaailma oli koskaan nähnyt””.

Tyler Hamilton kertoo kirjassa dopingin käytöstä ammattipyöräilyssä. Hän oli Lance Armstrongin apukuljettaja ja kirjassa avataan siksi myös paljon Lancen touhuja ja hänen seitsemän Tourin voitoistaan.

Ammattipyöräily on maailman kovin urheilulaji ja siellä, jos missä, on aineita käytetty aina ja varmasti käytetään edelleen. Aluksi UCI ei edes rangaissut kuljettajia, vaikka jotkut jäivät kiinni. Lance Armstrongkin kärähti, mutta asiat haudattiin:
“Vuonna 1999 Lancen annettua positiivisen kortisonitestin asia hoidettiin hiljaisesti Tourin virkailijoiden kanssa ja ratkaistiin lääkereseptillä. Vuonna 2001, kun Lance antoi epäilyttävän EPO-testin Sveitsin ympäriajossa, kävi samoin. Hän tapasi laboratorion väkeä ja kaikki lakaistiin maton alle. Lance käytti järjestelmää – helkutti, Lancehan  oli järjestelmä”.

Melkoista agenttitouhua tuo douppaaminen. Lääkärin kanssa tapaamisia hotelleissa, prepaid-kännykät yhteydenpitoon ja salanimiä. Tour de Francen välipäivinä tehdään aina tarvittavia hoitoja, esim. veritankkauksia ennalta sovituissa matalan profiilin hotelleissa. Tätä kaikkea pystyi tekemään ja silti antamaan testeissä puhtaat tulokset.

Itse seurasin ammattipyöräilyä ja varsinkin Touria melko aktiivisesti juuri tuohon aikaan kun Hamilton ja Armstrong ajoivat huipulla. Siksi kirjassa vilisee ennestään tuttuja nimiä kosolti. Vaikka ei olisi kiinnostunut ammattipyöräilystä, niin tämä on silti erittäin valaiseva kirja huippu-urheilun maailmasta. Suosittelen varauksetta.

Kirjasta voisi ottaa useita lainauksia, mutta tässä muutama:

”Tavaratilassa oli niin iso varasto suoritusta parantavia aineita, että siitä olisi riittänyt useamman apteekin tarpeisiin. Tulliviranomaiset löysivät 234 annosta EPO:a, 82 ampullia kasvuhormonia, 160 kapselia testosteronia ja niin edespäin. Muistan miten minuun teki vaikutuksen, että heillä oli mukanaan hepatiittirokotteita – melko ajattelevaista, kun ottaa huomioon, miten monta ruisketta ajajat saivat”.

“Katsellessani Lancea Tourissa en voinut olla miettimättä, mitä metodeja hän käytti nyt. Tiesin jo aika paljon – arvelin, että kyseessä oli yhdistelmä veritankkausta ja EPO:a mikroannostuksina. Mutta se ei selittänyt kaikkea. Se ei selittänyt Lancen valtavaa kehitystä joka heinäkuussa. Sama toistui joka vuosi. Kuukausi ennen Touria Lance oli melko tavallisella tasollaan. Sitten kahden tai kolmen viikon kuluessa hän siirtyi toiseen sarjaan 3 tai 4 prosenttia vahvempana. Vuoden 2002 Tourissa hänen ylivoimaisuutensa oli melkein hävettävää.”

“Tuntui hyvältä: ponnistin itseni äärirajoille ja pysyttelin siellä, sitten ponnistin vähän lisää.”

“Voittoaika Alpe d´Huezissa vuoden 2011 Tourissa oli 41,21, vuonna 2001 sellaisella ajalla olisi ollut 40:s.”

Sivuja 337