The Art of the Deal, Donald J. Trump, Tony Schwartz

art_of_the_deal

“I don´t do it for the money. I´ve got enough, much more than I´ll ever need. I do it to do it.” Näin alkaa tämä kirja.

Ensimmäisessä luvussa Trump kertoo “normaalista” työviikosta ja mitä sen aikana tapahtuu. Käytännössä Trump on puhelimessa. Muuten kirja koostuu Trumpin sen aikaisista diileistä, joita käydään läpi. Trumpin diilit tuossa vaiheessa olivat lähinnä rakennusurakoita Manhattanilla ja kasinoita Atlantic Cityssä.

Kirja on julkaistu 1987. Paljon on tapahtunut sen jälkeen. Pitää silti sanoa, että Trump on ollut hyvään aikaan 70—80-luvulla liikkeellä. Hän keskittyi ja uskoi Manhattanin kiinteistöihin, kun kaupunki ei muuten ollut kovassa nosteessa. New Yorkin rakentamisen sääntöviidakossa ei ole todellakaan voinut rakennella ihan minkälaisia torneja huvittaa. Melkoista politikointia ja vääntämistä. Se kun ei riitä, että omistaa maan tornin alla, vaan pitää vielä olla ilmaoikeudet.

Lopussa Trump vielä uhoaa rakentavansa Television Cityn. Nyt jälkiviisaana voidaan todeta, että sitä ei sitten tullut ja kaiken lisäksi West Side Yards ei ollut Trumpilta ihan se paras diili muutenkaan, vaikka ajatus oli varmasti loistava.

“But more often I will accept an invitation many months in advice, thinking the date is so far off that it will never arrive. When it does, I get mad at myself for having accepted in the first place. But then it´s usually too late to pull out.”

“I always go into the deal anticipating the worst. If you plan for the worst – if you can live with the worst – the good will always take care if itself.”

Sivuja 367