Yuval Noah Harari, Sapiens. Ihmisen lyhyt historia

sapiens_small

Sanattoman hieno kirja. Siksipä en aio sanoa tästä muuta kuin sen, että juuri Sinun pitää lukea tämä kirja. Jos siis olet kiinnostunut muustakin kuin tv:n kokki- ja lauluohjelmista, niin tämä kirja on Sinulle.

Suosittelen siis kirjaa. Presidentti Obamakin suosittelee. Jari Sarasvuo sanoi: ”Jos saisi valita 100 opasta tähän elämään, niin tämä kirja olisi helposti ensimmäisen 20 joukossa”.

Pari lainausta:

”Hetki, jolloin ensimmäinen metsästäjä-keräilijä laski jalkansa australialaiselle rannalle, oli hetki, jolloin Homo sapiens kiipesi tietyllä maa-alueella ravintoketjun huipulle ja oli siitä lähtien historian tuhoisin laji maapallolla”.

”Historia on sitä, mitä hyvin harvat tekivät sillä aikaa, kun muut kyntivät peltoja ja kantoivat vesiämpäreitä”.

”Teollisen vallankumouksen jälkeen maailman väestö on lisääntynyt ennennäkemättömän nopeasti. Vuonna 1700 maapallolla eli noin 700 miljoonaa ihmistä. Vuonna 1800 meitä oli 950 miljoonaa. Vuoteen 1900 mennessä olimme lähes kaksinkertaistaneet määrämme 1,6 miljardiin. Ja vuoteen 2000 mennessä tämä nelinkertaistui 6 miljardiksi. Nykyisin maapallolla on hiukan vajaa 7 miljardia sapiensia.”

Sivuja 461 + liitteet