Ulysses-kirjoitusohjelma

imac

Mulla on käytössä Applen-laitteet. Pääkoneena on iMac 5K Retina; lisäksi löytyy MacBook Pro, iPad Pro 12″ ja iPhone 6s Plus. Syy siihen, miksi tätä kerron, on kirjoitusohjelma Ulysses. Sen hienous on siinä, että se pyörii kaikissa edellä mainituissa ja synkronoituu iCloudin kautta. Samalla hoituu myös varmistus iCloudiin; ei ole siis huolta siitäkään. Käytössä on myös lokaali varmistus. Molemmat toimivat automaattisesti. Kyseessä ei ole mikään ”tekstinasettelu”-ohjelma, kuten Word, vaan se on tarkoitettu tekstin kirjoittamiseen. Ohjelma tekee periaatteessa txt-tiedostoja ja muotoiluun on käytössä markdown. Exportilla saa ulos formaatteja DOCX, PDF, ePub, HTML ja TXT. Lisäksi löytyy valmis julkaisu suoraan WordPressiin ja Mediumiin. En tosin ole sille keksinyt käyttöä.

Hienoa on juuri se, kun ohjelma avautuu koko näytön kokoiseksi ja ainoa mitä näkyy on teksti eikä todellakaan tarvitse keskittyä muuhun kuin kirjoittamiseen. Ulyssessa on normaali valkopohjainen näyttö sekä dark mode, joka on ehdottomasti oma suosikkini. Ohjelma ei käsittele tiedostoja, vaan siinä on oma sisäinen järjestelmä, jossa on sheettejä eli tavallaan paperiarkkeja. Yksi sheetti voi olla kuinka pitkä vaan ja niitä voi niputtaa ja järjestellä omiin ryhmiin eli tavallaan kansioihin. On vaikea kuvitella, että käyttäisi enää mitään muuta, kuten Wordia tai edes WordStar 4.0 niin kuin R.R. Martin 🙂

Kyseisen ohjelman suora kilpailija on Scrivener, mutta se on tavallaan isomman kaliiperin pyssy eikä siis siinä mielessä varsinainen vertailukohta. Ulysses toimii vain Applen-laitteissa eikä siitä ole pc-versiota. Jos siis käytössä on Applen-laitteita ja kirjoittaminen kiinnostaa, suosittelen vahvasti kokeilemaan tätä ohjelmaa.