Miten tästä eteenpäin, Martti Ahtisaari, Jaakko Iloniemi, Tapani Ruokanen

mitentastaeteenpain_small

Sivuja 349

Mulla ei ole kompetenssia analysoida näin kovan luokan ajattelijoiden ajatuksia tai näkemyksiä, mutta kyllä tästä välittyy aika hyvin kuva maailman poliittisesta nykytilasta. Keskustelutyyliin kirjoitettu kirja toimii yllättävän hyvin; ei mitään puuduttavaa poliittista paatosta tai liian paksua pakinaa. Politiikan kvartaalitalous on sitä, kun keskitytään vain seuraaviin vaaleihin. Kyseisessä kirjassa ei ole sellasia piirteitä, että keskustelijoiden pitäisi tällä pärjätä seuraavissa vaaleissa. Näin juuri siitä syystä, että sanan säilää ei säästellä. Kaikki saavat osansa.
Toimii ihan taviksellekin ja avaa tilanteita paremmin kuin jotkut yhden asian someuutiset.

Ei se tahdo pimeyttä poistaa, joka tahtoo itse valona loistaa. – V. A. Koskenniemi

Pari lainausta kirjasta:

”Venäjän väkiluku on neljäsosa EU:n väkiluvusta, sen bruttokansantuote on noin kahdeksasosa ellei kymmenesosa EU-maihin verrattuna, sotilasmenot ovat noin puolet EU:n yhteenlasketuista sotilasmenoista. Kuitenkin Venäjä pompottaa EU:ta.”

”MA: Tulemme siis siihen, ettei työntekijäjärjestöissä haluta ymmärtää, missä mennään.
JI: Ymmärrystä riittäisi, mutta ei haluta ymmärtää.
TR: Eroaisimme eurosta, devalvoisimme markan – ja kääntäisimme ajan ratasta taaksepäin. Ehkäpä voisimme poistaa koko itärajan sen jälkeen.”